Intervju med Josefine Isaksson

2016/12/06

Vi fick oss en pratstund med Josefine Isaksson, PA-student och engagerad i näringslivsutskottet. 

 

Vem är du?

Jag är en äventyrlig 23-åring som älskar utmaningar och inte tvekar när jag ska ta min an något nytt. Bäst trivs jag i naturen och älskar både vandring och skidåkning i fjällen. I och för sig tackar jag heller aldrig nej till fest och mingel, jag har inte missat många av föreningens event under mina år i Uppsala. Nu skriver jag min kandidatuppsats i pedagogik och tar snart examen som personalvetare. När jag var liten ville jag bli ridlärare och bo på hästgård, men studentekonomin har tillfälligt sagt stopp för hästintresset. Om du frågar vart jag kommer ifrån svarar jag Upplands Väsby utanför Stockholm, och inte Fagersta där jag egentligen b

 

odde mina första 14 år i livet, eftersom det knappt är någon som hört talats om denna lilla ort i Bergslagen. Min familj består av mamma, pappa och mina två yngre bröder.

 

 

Av vilken anledning började du plugga PA?

Mest för att man får jobba med människor, och få jobba med att främja trivsel och bra relationer på arbetsplatsen. Under gymnasiet fick jag upp intresset för psykologi och efter ett år som Au Pair i San Francisco fortsatte jag läsa psykologi på SU innan jag hittade PIVA A i Uppsala. Jag pendlade en termin från Väsby innan jag bestämde mig för att det här, det var min grej, kom in på programmet och flyttade till Uppsala hösten 2014.

 

Är du engagerad inom något utskott?

Ja, har hunnit med dom flesta! Denna termin har jag varit aktiv i näringsliv och innan det har jag hunnit med både evenemang, marknadsföring och idrott. Dessutom har jag varit general för insparken och suttit som vice ordförande under förra året. Sedan har jag under hösten engagerat mig i LinkedIns projekt Welcome Talent som bland annat koordineras av två PA-studenter härifrån.

 

Utöver studierna så jobbar du även på Lantmännen, berätta lite om din roll där och hur du fick jobbet?

Det fick jag tack vare mitt engagemang i styrelsen. Jag blev tipsad av en tidigare styrelsekollega om ett sommarjobb på Lantmännen precis innan sommaren. Jag har jobbat på kafé under hela min studietid och var otroligt taggad på att få göra något annat under sommaren, särskilt något relevant för utbildningen. Som tur var gillade dom mig och en vecka senare började jag och jobba heltid under sommaren för att sedan få förlängt under hela hösten med drygt en dag i veckan. 

 

Jag jobbar under HR-chefen och HR Business Partner för koncernens gemensamma funktioner, där jag får inblick i många centrala HR-processer, exempelvis lönerevision, rekrytering, årliga medarbetarsamtal, arbetsmiljökommitténs arbete och förhandlingar med facket. Jag får bland annat hjälpa till med att skriva och publicera platsannonser, kommunicera HR-relaterad information såsom hälsoförmåner på intranätet, skriva och arkivera anställningsavtal, skriva arbetsbetyg och massa andra saker. Mina största projekt som jag till stor del drivit helt själv har varit en introduktionsdag för alla nyanställda under året, planera små event som hjärt- lungräddningskurs och välkommen tillbaka från semestern, samt göra en chefsguide för onboarding/introduktion av nyanställd som gäller för hela koncernen. 

 

Har du några tips på vad som är viktigt att lyfta fram om dig själv när man söker jobb? Vad tryckte du själv på? 

Eftersom det var en praktikplats och dom behövde någon snabbt så upplevde jag inte intervjun som en riktig jobbintervju, men jag fokuserade mest på att lyfta fram mitt engagemang och erfarenheter jag tar med mig från att jobba på kafé. I vårt fall tror jag inte att studieresultaten är något som är värt att trycka på, särskilt som vi bara har G & VG så är det svårt att utmärka sig. Jag tror att det är viktigt att kunna ge exempel på situationer när man visar egenskaper som man vill lyfta, att bara slänga ut massa bra ord som driven, social, stresstålig osv. tror jag inte alls uppskattas av den som intervjuar dig. Var dig själv och försök bidra till ett trevligt samtal, särskilt om den som intervjuar dig kommer att vara din chef eller kollega. 

 

Att söka ett HR-relaterat jobb redan under sin studietid, är det något du rekommenderar?

Ja, absolut! I somras kände jag nästan att det kändes ovärt att gå tillbaka till plugget, jag lärde mig ju så mycket mer på jobbet! Men nu när jag är tillbaka tycker jag att man får ett annat perspektiv på det man lär sig i skolan och förstår allt på en annan nivå, att man kan koppla teorin till verkligheten på ett helt annat sätt än man kunde innan det här jobbet.

 

Känner du att vår utbildning förbereder oss väl inför arbetslivet?

Det är svårt att svara på i dagsläget tror jag, återkom om några år, haha! Nej, men jag har nog ofta känt att det inte känns som att vår utbildning förbereder oss väl då den är just så teoretisk, men jag tror ändå att vi får ett visst sätt att tänka och reflektera över saker och ting och att vi faktiskt lär oss hur vuxna och organisationer fungerar i teorin, vilket på ett sätt också förbereder oss inför arbetslivet. Däremot tror jag att den bästa förberedelsen har varit att gå på föreläsningar och workshops som Dynamicus anordnar, där man faktiskt får kontakt med arbetslivet och en inblick i vad man kommer jobba med. Sen är ju vissa av dom här eventen otroligt bra då vi lär oss om specifika kunskaper vi kommer använda i framtiden, exempelvis en föreläsning om arbetsrätt eller en workshop i intervjuteknik. Sånt tror jag är jätteviktigt att man får träna på innan man börjar jobba och det är nog även att man kanske lättare vågar ta steget att söka ett jobb när man känner att man kan vissa saker rent praktiskt.

 

Hur tycker du att det går att kombinera studier, jobb och engagemang? Har du några tips på hur man ska prioritera och på hur man får tiden att räcka till?

Det går om man vill! Det är klart att det är tufft, särskilt om man som jag har svårt att säga nej när någon ber om hjälp. Ibland blir det stressigt men då gäller det att ta sig tid att tänka efter och göra en prioriteringslista över vad som faktiskt måste göras nu och vad man kan göra senare. Men att kunna säga nej är nog viktigt, och något jag måste jobba på, och även att delegera och ta hjälp av andra. Att klara plugget är oftast inte jättesvårt, så där har jag nog inte lagt så mycket tid, utan oftast bara gjort det jag måste. Man tjänar mycket på att kunna göra saker fokuserat på kort tid. Sen tror jag att det är viktigt att tillåta sig själv att slappna av och göra ingenting en dag, att stänga av alla måsten, laga lite god mat och sätta på en serie, eller ge sig ut på en promenad eller löptur, oavsett hur många måsten man har för tillfället! 

 

Berätta lite om Personalvetar-SM som du var med i nyligen!

Det är en casetävling för personalvetarstudenter som genomförs varje år av Akademikerförbundet SSR. De bjuder in ett företag som får presentera ett verkligt problem som man sedan har ca 8 timmar på sig att lösa (om man vill hinna äta och sova också). Man tävlar i lag om två personer, i år deltog sammanlagt 19 lag från hela Sverige, jag och Linda Björk utgjorde det enda laget från Uppsala. Innan caset presenteras hålls inspirationsföreläsningar från jurymedlemmarna som i år kom från Ants, Oriflame och Business Sweden. Årets tema var Global HR och Business Sweden stod för caset: Hur skulle Business Sweden kunna utveckla sitt HR-erbjudande för att öka den privata försäljningen? Företaget hjälper svenska företag att expandera och etablera sig utomlands och har funnits i många år. Jag och Linda kom fram till att skapa regionala nätverk där kunskapsutbyte står i centrum, bestående av tidigare kunder som sitter på kunskap om hur man jobbar med HR på den nya marknaden - öppna kunskapsbanken helt enkelt!

 

Dag 2 började med att varje lag under 3 minuter fick presentera sin idé för juryn, därefter valde de ut 3 finalister som fick chansen att utveckla sin idé och presentera inför alla andra lag. Tydligen så gick vår idé hem hos juryn (de berömde oss även för bra energi i presentationen!) och vi fick under 1 ½ timme fördubbla vår presentation samt förbereda oss på eventuella frågor från juryn. De två andra finalistlagen lyckades på ett mer tydligt sätt få fram hur deras idéer skulle öka försäljningen, vilket gjorde att vi slutade på 3e plats. Även om vi inte nådde riktigt hela vägen fram är vi otroligt glada att vi ställde upp och att juryn trodde på vår idé. Under dom två dagarna fick vi chansen att nätverka med PAare från hela landet, träffa och lyssna på inspirerande HR- personer verksamma inom arbetslivet och framförallt chansen att testa våra teoretiska kunskaper i praktiken, på ett verkligt case, vilket var en otrolig bekräftelse på att vår utbildning faktiskt har gett oss något! (även om jag mest tackar alla föreläsningar, workshops och aktiviteter med Dynamicus). Mitt och Lindas engagemang Welcome Talent har hjälpt oss förbättra vår presentationsteknik ordentligt, vilket var otroligt roligt att få testa i en ny situation och inte gjorde det saken sämre att de övriga lagen blev så imponerade över just vår presentationsteknik! (Vill ni se vår presentation finns livesändningen upplagd på Akademikerförbundet SSRs Youtubekanal) ;)

 

Ta chansen att vara med nästa år! Man lär sig otroligt mycket och skapar viktiga kontakter inför sitt framtida arbetsliv!

 

Vi tackar Josefine så mycket för intervjun och önskar henne stort lycka till med framtida studier, jobb och projekt!

 

Veckans tips är en workshop signerad WES, Women Executive Search. Workshopen går av stapeln torsdagen den 8 december. Sista anmälningsdag har varit men det är möjligt att det finns någon plats kvar att knipa. Klicka här för att läsa mer!

 


Allt gott så länge,
Anders och Johan

Please reload

Featureinlägg

Mentorer 2018

2018/04/22

1/7
Please reload

Senaste inlägg

2018/04/22

2017/05/05

Please reload

Sök på taggar
Följ oss!

© Copyright 2019 Dynamicus Personalvetarförening | Sociologiska Institutionen, Uppsala universitet | info@dynamicus.se

  • b-facebook
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle