Intervju med Näringslivssamordnaren

2016/11/15

Hej igen!

Nedan följer vår första större intervju med vår egen (näringslivs-) samordnare, Viktor Hedman.

Läs och bli inspirerad!
 

Vem är du?

Jag är en student inne på min femte och näst sista termin på PA-programmet, med tidigare examen i Statskunskap eftersom jag inledningsvis läste till lärare när jag började i Uppsala. Kommer från Luleå, åker snowboard och kör skoter. Gillar ordskämt. Tar gärna djupare diskussioner om hur till exempel digitalisering eller AI kommer att påverka arbetslivet. Jag är nog till viss del inte den typiska PA-studenten då jag föredrar kaffe och "intimare" samtal över fest och utgång.

 

Vad gör du just nu?

Pluggar PIVA B (Pedagogik med inriktning mot personal och arbetsliv B) och en liten extrakurs i Management, även den via Uppsala universitet. Precis avslutat en ledarskapsutbildning i "Värdebaserat ledarskap" genom Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap och Scouternas Folkhögskola. Är Samordnare i Näringslivsutskottet där vi har 24 PA-studerande medlemmar och denna termin driver vi tillsammans 14 olika projekt. Co-startade och driver "Welcome Talent Volunteering" tillsammans med LinkedIn och 20 andra volontärer där vi utbildar nyanlända i LinkedIn, digitalt nätverkande och hjälper dem att få jobb via Welcome Talent (www.welcometalent.se). Vi har tillsammans, sedan start i mars 2016, utbildat över 1100 nyanlända. Jobbar några dagar i veckan vid sidan av annat med "Talent Relations" på talangnätverket Nova där vi matchar de mest talangfulla ekonomerna, ingenjörerna, juristerna och IT-personerna i segmentet student eller "young professionals" med häftiga företag samt med varandra.

 

Vad gör jag just nu inte: Det sociala har varit något lidande under hösten, även om mycket socialt har kommit genom jobb, plugg och engagemang. Tar igen det under vårterminen!


Hur kommer det sig att du valt att plugga PA?

Började faktiskt att läsa till lärare men efter två år bytte jag till PA delvis för att lärare inte kändes helt rätt men också mycket på grund av den byråkrati som finns på lärarprogrammet med vilka ämnen man får kombinera. Valde då PA eftersom jag träffat personer som berättat om programmet och fått en insikt i vad HR faktiskt innebär. Att det är så brett och finns en sorts kontinuerlig utvecklingsaspekt samt att det är roller som behövs i alla organisationer så vida de är tillräckligt stora. Läste klart min statskunskap-kandidat (som jag påbörjade på lärarprogrammet) parallellt med PA så den extra studietiden från lärarprogrammet gjorde att jag direkt kunde kliva in i PA och vara förhållandevis seriös och veta vad jag ville samt direkt engagera mig.

 

Vad har varit det roligaste hittills under din studietid?

Svår fråga! Om jag måste välja ett specifikt tillfälle så måste jag nog säga Vemdalenresan med PA i januari 2016 samt PvD (Personalvetarnas Dag) i april 2016. Den ena för nöje och den andra för den inspiration den gav. På PvD fick vi under en heldag lyssna och interagera med häftiga HR-personer och avsluta med en fantastiskt rolig gasque på kvällen.

 

Vad är roligast med Näringslivsutskottet?

Två saker är roligast. Gemenskapen man får även över terminsgränserna genom att göra dessa seriösa projekt, misslyckas och utvecklas tillsammans. Vi har faktiskt jäkligt roligt tycker jag. Det andra är att vi får göra alla de saker som annars ses som en brist i utbildningen. Vi har ingen praktik. Vi har svårt att tillämpa det vi lär oss. Vissa lärare är väldigt inne på att vi ska bli duktiga forskare i framtiden. Det är säkert roligt att forska men det kanske inte är det hållet jag "drar". Därför har Näringslivsutskottet blivit källan var vi faktiskt gör allt som saknas i programmet och ger oss den kompetens vi behöver.

 

Hur har utskottet påverkat dig, din studietid och din karriär?

Utskottet har utvecklat mig mycket, särskilt i ledarskap och kommunikation. Dessutom har jag fått chansen att träffa stora mängder HR-personer i arbetslivet där vi kunnat prata HR och potentiella samarbeten då detta alltid är en bra ingång. Dessutom fick jag chansen att gå Värdebaserat ledarskap genom Konungens Stiftelse Ungt Ledarskap bland annat på grund av engagemang i Dynamicus: sök den ni med om ni engagerar er!.

 

Min studietid har också blivit roligare eftersom jag är en person som inte klarar av när det händer för lite saker. De perioder när jag endast haft plugg att fokusera på blir det istället att jag inte gör någonting alls och bara mår allmänt dåligt. Det är skönt att ha något att gå till och prata HR med varje vecka (räknar in Styrelsemötena som man också går på som Samordnare).

 

Många roliga och utvecklande erfarenheter som jag fått under studietiden hade också varit mycket svårare om jag inte hade varit Samordnare: T.ex. det samarbete som vi startade upp med LinkedIn (Welcome Talent Volunteering) underlättade det väldigt mycket för mig. Dessutom har jag fått åka iväg på exempelvis "Utvecklingsdagarna" med P-riks och träffa andra Näringslivssamordnare i alla andra Sveriges PA-föreningar och andra såna roliga aktiviteter.

 

Hur det påverkar min karriär återstår att se men utifrån intervjuerna vi gjort i serien "Engagera dig!" tidigare här i bloggen ser det ljust ut.

 

Vad är det viktigaste du lärt dig under din tid som engagerad?

"Studentkortet". Detta tips gav Johannes Sundlo (Spotify) som föreläste på PvD 2015, men jag förstod det inte riktigt (eller förstod inte kraften i det) förrän jag blev Samordnare. Det innebär egentligen att det är få (HR-)studenter som hör av sig till de som faktiskt jobbar med HR och hör med dem om dem vill ta en kaffe/lunch/frukost med syfte att gräva i deras erfarenheter. Således är det ett enkelt sätt att få förståelse för vilken typ av framtida arbetsplats man vill arbeta på, vilka tips de erfarna HR-personerna har och en chans att nysta i vad man egentligen arbetar med i olika roller inom HR. Den första jag hörde av mig till var Sabine Andersdotter på Talent&Partner vilket resulterade både i en enorm inspiration och en trygghet i att det verkligen är uppskattat från HR-personer att vi hör av oss. 

 

Om du fick välja vad som helst, vad skulle du helst vilja arbeta med? På vilken arbetsplats?

Jag vet inte riktigt om jag kan svara på den frågan i termer av ett specifikt företag. Företagsmässigt vill jag ha en bra chef, vilket jag definierar som en person som tillåter misslyckanden och samtidigt ger mig mycket förtroende. Ett jobb på ett företag med många kompetenta (HR-)personer som jag kan lära mig så mycket som möjligt av tycker jag är viktigt. Jag skulle inte vilja jobba på ett företag vars produkt jag inte stödjer och skulle kunna "sitta och stolt prata om runt middagsbordet". Jag skulle också kolla på om HR sitter med i ledningsgruppen, vilket ger ett seriösare intryck att företaget ser HR som viktigt. Dessutom tycker jag företagets kultur är avgörande. Jobbar dem med sina värderingar och kultur? Är det en kultur jag passar in i?

 

Arbetsuppgiftsmässigt är jag inte kräsen. Har jag kollegor som jag klickar med kan det nog bli vad som helst inom HR. På sikt är jag nyfiken att lära mig än mer om områdena employer branding, learning and development, people and performance och talent management.

 

Varför ska man engagera sig i Dynamicus? 

Detta är på ett sätt ditt första HR-jobb där du kan prova det mesta och tillåts att misslyckas. Här kan du bygga upp ett nätverk över terminsgränserna – de personer du pluggar med idag kommer du jobba med imorgon, även om det är på olika företag. Likväl kan du börja etablera ett nätverk med personer på faktiska företag, men och också hitta vad du brinner för, vad du tycker är roligt samt vad du vill utveckla vidare. Dessutom är det en trygghet i termer av att lära känna människor med liknande intressen så det skapar en väldigt bra gemenskap. Sen kanske det viktigaste: man har jäkligt kul också!

 

Om du vill diskutera engagemang, digitalisering, ordskämt eller vad som helst annat med mig, connecta gärna med mig på LinkedIn eller hör av dig på Facebook. Alltid öppen för en kaffe!  

 

 

Stort tack till Viktor som ställde upp på intervjun och för dina mycket intressanta och tydligt genomtänkta svar!

 

 

Veckans tips: Kom och lär dig mer om dagens arbetsmarknad och den bästa vägen till drömjobbet med Jusek imorgon den 16/11! Det håller på mellan 15.15 och 16.30 på Engelska parken.
Även fast anmälan är stängd brukar det gå att trycka in någon mer, kontakta bara en av värdarna genom Facebook!

Klicka här för att få veta mer!

 

Måndagen den 21/11 är det både föreningsstämma och medföljande sexa, något vi starkt rekommenderar för såväl nya som gamla föreningsmedlemmar. Det är ett suveränt tillfälle att lära sig mer om föreningen och hur den fungerar, göra sin röst hörd i valet av nya styrelsemedlemmar samt gå på en gratis fulsittning för att fira de nyinvalda.

Klicka här för att få veta mer!

 

Nästa inlägg kommer att handla om extrajobb, allt från hur man får dem till hur man på bästa sätt kombinerar dem med plugg och engagemang.

 


Allt gott så länge,
Anders och Johan

Please reload

Featureinlägg

Mentorer 2018

2018/04/22

1/7
Please reload

Senaste inlägg

2018/04/22

2017/05/05

Please reload

Sök på taggar
Följ oss!

© Copyright 2019 Dynamicus Personalvetarförening | Sociologiska Institutionen, Uppsala universitet | info@dynamicus.se

  • b-facebook
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle