Engagera dig! #6 Josefine Karlsson (Näringslivssamordnare 2014)

2016/10/23

Engagera dig! del #6 bjuder på en intervju med Josefine Karlsson som var Näringslivssamordnare så sent som för två år sedan, alltså 2014, och idag arbetar med HR på Mannheimer Swartling

 

Berätta kort: Vad jobbar du med idag och hur hamnade du där?

Jag jobbar på HR-avdelningen på Mannheimer Swartling Advokatbyrå i Stockholm. Tjänsten var från början ett vikariat för en av deras HR Managers som var tjänstledig, men blev till en fast tjänst innan sommaren, vilket är väldigt roligt, och självklart en trygghet! Jag sökte jobbet några månader efter examen och började i januari 2016.

 

När läste du PA och vad gjorde du mer än att studera under din studietid?

Jag läste PA från HT-12 till VT-15 och hade en hel del för mig förutom plugget. Jag jobbade på Ica på helgerna, som HR-chef på Uppstuk och ibland i baren på Snerikes. Jag var även engagerad i Dynamicus Näringslivsutskott och styrelse samt var med i projektgruppen för PVD.

 

Under min tid i näringslivsutskottet anordnade vi bl.a. 2 olika mentorskapsprojekt, en nätverksdag tillsammans med föreningar från andra utbildningar samt event med olika samarbetspartners.

 

Hur var dina engagemang i Dynamicus? Varför var du engagerad och vad fick du ut av det?

Jag engagerade mig i Dynamicus av samma anledning som jag hade HR-inriktade extrajobb; jag ville samla på mig så mycket praktisk kunskap som möjligt inför kommande arbetsliv. Man lär sig självklart mycket i skolan (alla älskar Giddens) men det finns en hel del saker jag aldrig hade lärt mig utan dessa engagemang.

 

Upplever du att dina engagemang i Dynamicus varit till nytta för dig i arbetslivet? I så fall, på vilket sätt då?

Ja, jag har tagit med mig otroligt mycket från min tid i Dynamicus, och det var till stor del tack vare den som jag fick jobbet jag har idag. Att få lära sig att självständigt driva egna projekt, hålla i event och planera och fördela arbetet mellan andra utskottsmedlemmar var otroligt värdefullt. Om man t.ex. I framtiden siktar på en HR-chefsroll så är en post som utskottsansvarig ett bra sätt att få öva på dig ledarskap.

 

Jag minns ett projekt vi gjorde, där vi rekryterade mässvärdar till juristernas arbetsmarknadsdag, vilket var en jättebra chans för många medlemmar att få slipa på sina intervjukunskaper. Att sedan även vara med och planera Personalvetarnas Dag och se hur detta kan gå till från studenternas sida var väldigt nyttigt då jag idag är på andra sidan, som utställare. Idag utgör min tjänst 70% rekrytering av just jurister och 30% Employer Branding, där jag anordnar event för juriststudenter och åker runt på arbetsmarknadsdagar och marknadsför byrån.

 

Har du något råd du vill dela med dig av till våra nuvarande studenter om hur de kan tänka för att få det jobb de vill ha efter examen?

Mitt tips är att ta de chanser som ges för att ni ska få så stor och bred erfarenhet som möjligt under er studietid! En fördel med att engagera sig i Dynamicus är att man hela tiden jobbar i projektform, och kan då lära sig lite och mycket. Det ger även en bra chans att prova sig fram till vad man i framtiden skulle vilja jobba med. Vare sig om det är att kontakta företag i sponsorsammanhang eller att ansvara för en sittning och allt som hör därtill. Och även om man inte ser någon konkret koppling till framtiden med det man gör är det ju alltid en bra grej att samarbeta med olika människor, lösa oväntade problem som kan uppstå, och ha kul med massa kompisar under tiden!

 

Sen är ju det allra bästa, enligt min mening, att vara engagerad i just näringslivsutskottet, eftersom utskottets mål är att koppla utbildningen till näringslivet/arbetslivet! ;) Att göra saker vid sidan av plugget var även ett bra sätt för mig att faktiskt bli mer fokuserad när jag väl pluggade, eftersom jag var tvungen att planera min tid på olika saker.

 

När jag rekryterar idag brukar jag alltid värdesätta ideella engagemang och extrajobb. Det spelar inte lika stor roll vad man gjort, utan ATT man faktiskt gjort något, och kan berätta om vad man lärt sig av det.

 

Har du något annat tips du vill dela med dig av eller något övrigt du vill tillägga?

Som sagt, passa på att engagera er, skaffa en mentor ni kan få tips från och mingla, festa och nätverka redan under studietiden, självklart med PA:are, men kanske främst med folk från andra program (de kan mycket möjligt bli era kollegor i framtiden). HA KUL helt enkelt, och njut av studentlivet!

 

3 år går alldeles för fort...

 

---


Läs också:

Engagera dig #5 med Johan Regnéll (Ekonomiansvarig 2011)

Engagera dig #4 med Linnéa Eriksson (Evenemangssamordnare 2013)

Engagera dig #3 med Tobias Muñoz (Näringslivssamordnare 2013)

Engagera dig #2 med Josefin Clahr (Näringslivssamordnare 2012)

Engagera dig #1 med Camilla Dahlström (Näringslivssamordnare 2011)

 

Var inte rädd att höra av dig till tidigare engagerade och höra mer om hur det var och hur det går för dem idag. Vi har Dynamicus gemensamt!

 

---

 

Vad händer i Dynamicus just nu?

 

Idag den 23 oktober är det den sista dagen för att ansöka eller nominera till Styrelsen! De lediga posterna: Ekonomiansvarig, Idrottssamordnare, Sekreterare, Webmaster, Evenemangssamordnare och Näringslivssamordnare.

 

Läs mer i denna länk

 

Måndag 7 november

Workshop i intervjuteknik med Academic Work (med fokus på att workshoppa). Event kommer inom kort. 

 

Lördag 11 november och onsdag kväll 23 november

Personlighetstestlicensiering med Cut-e för de senare terminerna på PA. Mer info kommer. 

 

Måndag 21 november

Föreningsstämma och gratis sittning för deltagarna! Läs mer i denna länk

Please reload

Featureinlägg

Mentorer 2018

2018/04/22

1/7
Please reload

Senaste inlägg

2018/04/22

2017/05/05

Please reload

Sök på taggar
Följ oss!

© Copyright 2019 Dynamicus Personalvetarförening | Sociologiska Institutionen, Uppsala universitet | info@dynamicus.se

  • b-facebook
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle