HR-panel om att jobba med HR samt dess framtid

2016/10/12

- "Grattis! Ni har gjort världens bästa val av utbildning!" inledde Anne-Marie Andric sin presentationsdel i dagens HR-panel. Idag körde vi genom Dynamicus Näringslivsutskott vi nämligen ett, för oss, ganska nytt koncept: en HR-panel. Tre gäster kom på besök och i detta fall hade vi valt talare som var på helt olika ställen och tidpunkter i sin HR-karriär: Anne-Marie Andric, Anna Larsson samt Viktor Svensson. Presentation av deltagarna finns i nedre halvan av inlägget.

 

Vi fyllde salen till max. Salen tog 51 och vi tog till och med in några extra. Anna, Viktor och Anne-Marie började med att introducera sig och prata om sin resa inom HR och varför de tagit de val de faktiskt gjort. De pratade om framtiden inom HR där trender så som hur HR ska möta digitalisering blir viktigare och viktigare. Det kommer mer användning för "big data" inom HR samt Anna diskuterade hur det är viktigt i en HR-roll att kunna följa med samhällsutvecklingen och förstå de trender som kommer. Hur kommer till exempel inträdet av Virtual Reality påverka arbetarna i butiker? Hur ska då HR planera för personalens utveckling i framtiden?

 

Ett annat återkommande ämne var också om vikten av employer branding och att jobba med ett företags kultur och värderingar. Vi fick använda en app, slido, där vi kunde ställa anonyma frågor och rösta upp de man helst ville diskutera och på så vis vågade publiken ställa frågor om lön och nyttan av "metodkurser". Panelen rekommenderade att läsa lite extra arbetsrätt men var kluven om extra ekonomi behövdes eller inte. Anna tyckte det vore skönt då hon jobbade mycket med budgetar medan Anne-Marie menar att "det har man ekonomer till, ni ska vara bäst på människor!". Alla tre uppmanade också till engagemang i Dynamicus, studentnationer eller andra initiativ för att lära sig leda och genomföra projekt.

 

 

Presentationer

 

VIKTOR SVENSSON - HR-generalist på 3

 

Viktor är en nybliven 30-årig skåning som när allt begav sig arbetade som säljare inom försäkringsbranschen. Där dök det snart upp en möjlighet att börja arbeta med rekrytering och som tillförordnad teamchef. Där och då föddes ett intresse för rekrytering och ledarskap. Snabbt rörde han sig mot Linköping för studier och där insåg han lika snabbt hur brett HR området faktiskt är. Målet när han påbörjade studierna var att framöver arbeta med rekrytering men slutade med en vilja att arbeta med allt, och gärna samtidigt också. Viljan att arbeta brett med hela HR spektret fanns kvar när en annons som HR Generalist på 3 lockade och det är dit resan tagit Viktor idag.

 

På 3 har han ett ansvar för en del av säljorganisationen och arbetar primärt med HR-stöd och coachning, utvecklar och håller utbildningar, rehabiliteringsärenden, omorganiserar, hanterar fackliga relationer, bedriver utvecklingsarbete och mycket annat. 


Om Viktor som barn fritt fått bestämma sin framtid hade vardagen nog sett väldigt annorlunda ut då han drömde om att bli indianhövding. När Viktor idag fantiserar om sin drömlunch sker den i sällskap av Buddha.

 

ANNA LARSSON - HR manager på H&M

 
Anna beskriver sig själv som en riktig västkusttjej, som trots sitt tidigare hat mot storstaden idag aldrig skulle vilja flytta ifrån Stockholm. Som barn ville Anna bli jurist och den person hon helst skulle vilja äta lunch med är Zlatan Ibrahimovic. Annas största bragd, enligt henne själv, är att hon alltid vågar gå sin egen väg, vilket inte minst syns i hennes fantastiska karriär.

 

Anna började karriären som HR assistent på KPMG, och fick därefter ansvaret för rekryteringen av studenter och young professionals. Anna fick därefter en tjänst på en av Sveriges största advokatbyråer, där hon fick i uppdrag att själv bygga upp hela HR-funktionen. Sedan 2013 arbetar Anna på H&M, idag i rollen som Head of HR Global Sales & Operations. Anna pluggade precis som vi i Uppsala, där hon tog en magisterexamen från PA-programmet med inriktningen sociologi och arbetsrätt.

 

ANNE-MARIE ANDRIC - CHRO (Chief HR Officer) på Bisnode

 

Som liten drömde Anne-Marie om att jobba som check-in agent på en flygplats, ganska långt ifrån vad hon gör idag alltså. Dock släppte inte intresset för flygplatser när hon växte upp. Anne-Marie skrev nämligen sin uppsats på Arlanda Flygplats där hon genomförde jämförande studie av rekryteringsmetod på tre marktjänstbolag. Examen innebar en dubbel kandidat i psykologi och engelska från Stockholms Universitet. Idag brinner hon för kultur- och värderingsresor, ledarskap samt organisationer i förändring.

 

Närmast kommer Anne-Marie från Microsoft där hon jobbade som HR Director i nästan 4 år. Om hon fick välja helt fritt vem hon skulle äta lunch med, så blir svaret Olof Palme. Anne-Maries största bragd enligt henne själv, är hennes barn. 

 

Please reload

Featureinlägg

Mentorer 2018

2018/04/22

1/7
Please reload

Senaste inlägg

2018/04/22

2017/05/05

Please reload

Sök på taggar
Följ oss!

© Copyright 2019 Dynamicus Personalvetarförening | Sociologiska Institutionen, Uppsala universitet | info@dynamicus.se

  • b-facebook
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle