Hej!
Är du personalvetarstudent i Uppsala eller funderar på att bli? Du kanske bara har ett intresse av att se vad vi håller på med?
Här kan du läsa om personalvetarprogrammet, Uppsalas studentliv, bostäder och frågetecken som kan dyka upp under studietiden. 

Vi har också utvecklat en egen "överlev en studietid i uppsala"-guide som du hittar här!

Uppsala som stad
Uppsala är en av Sveriges äldsta städer och kallades fram till 1200-talet för Östra Aros, ordet Aros betyder åmynning och syftar till Fyrisåns koppling till Mälaren. Östra tillades för att skilja oss mot Västa Aros (Västerås).

Namnet Uppsala kommer egentligen från dagens Gamla Uppsala, men efter att en ärkebiskopen flyttade från Gamla Uppsala till "Östra Aros" kring 1273 så tog han namnet med sig.


Vi är den 4e största staden i Sverige och sedan 2011 utropade vi oss som storstad när vi passerade 200 000 invånare i kommunen! Tätbefolkningen mättes 2016 till strax över 150 000.
 

Uppsala Domkyrka är Nordens största domkyrka och rikshelgedom för Svenska kyrkan. Den invigdes redan 1435 och är väldigt pampig med en höjd på 118,7m. En enkel tumregel som ny är att hitta hem från kyrkan,. Eftersom man enkelt kan se den pga höjden så tar man sig först till kyrkan och sedan hem.

Uppsala slott börjades byggas 1549 och ingick i en serie av borgar som Gustaf Vasa och hans söner lät uppföra som skydd mot fiender. Nuförtiden agerar den boende för landshövdingen och det finns även tre stycken museer i slottet!

Carolina Rediviva är Uppsalas universitetsbibliotek. Här kan du plugga eller låna massor av böcker! Grunden till biblioteket lades 14 juni 1817 och inleddes av kung Karl XIV Johan. 
Varje år på valborgsmässoaffton är det tradition att EXAKT klockan 15:00 ger universitets rektor signal om att det är dags att ta på sig studentmössan.

Sport?!
Uppsala har aktiviteter inom de flesta stora sporterna, och även en del mindre! Vår stora arena kallas Studenternas, eller Studan där Sirius spelar både fotboll och bandy. Vi studenter i Uppsala får också bra erbjudanden och rabatter här!

 

Amerikansk fotboll

Uppsala 86ers (Superserien)
 

Fotboll
IK Sirius FK (Allsvenskan)

Innebandy
IK Sirius IBK (SSL)
Storvreta IBK (SSL)

 

Bandy

IK Sirius BK
 

Ishockey
Almtuna IS (Hockeyallsvenskan)

Basket

Uppsala Basket (SBBF)

Medieval Armored Combat (MMA i full riddarrustning)

VargarnaMAC

Finns det mer att veta?

Självklart!

Uppsala och vi personalvetare hittar alltid nya sätt att överraska! Om du vill vara med att påverka din studietid eller bara vill veta mer så kan du klicka PAndan bredvid!

Du kan även se mer av oss genom våra sociala medier!
På knapparna nedan hittar du länkar till oss!

 


 

På Facebook har vi även fler grupper än vår huvudsida Dynamicus personalvetarförening.

Dessa är:

 

Dynamicus
PA - jobb & praktik

PA - köp och sälj

Dynamicus Idrottskoll

Dynamicus Fotboll

  • b-facebook
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle

Uppsala Universitet
bildades 1477 och är bland de 100 bästa universiteten i världen!
Här i Uppsala så studerar nästan 45 000 studenter.
Vi personalvetare utgör ungefär 350 av dessa med cirka 60 studenter per termin.

 

Vad är det som gör Uppsala - Uppsala?
Vi är en studentstad, och det märks.
Till en början kan det vara udda att vänja sig vid, men oj vad roligt vi har! September och Januari-Februari kännetecknas som recceperioder eller insparksperiod. Men året om präglas av olika event av studenter, för studenter, med studenter.


Flaggskeppet för studentevents är såklart sista april, Valborg. Förberedelserna kan börja redan ett halvår innan och festen pågår i flera dagar runtom hela staden! En som håller i hinner med att festa inte bara på Valborg, utan även på Skvalborg, Kvalborg, Valborg, Finalborg, Katastrofalborg och även Brutalborg.

Nationer

Som ett andra hem, en plats att hitta vänner eller att känna lite samhörighet finns nationerna till för Uppsalas Universitets studenter. Den egentliga idén bakom nationerna var att studenter som rest lång väg för att studera kunde samlas och träffa folk från hemorten. Detta stämmer fortfarande till stor del, men nationerna har även blivit mer öppna och nu kan du i princip gå med i vilken du vill.
 

Du är inte på något sätt bunden till en och samma natioon, utan du är alltid välkommen till dem andra oavsätt vilken du väljer att gå med i.

Nationerna styrs genom och för studenterna. Här kan du också testa på att göra saker som du aldrig kunde anat. Flera nationerna har pub, klubb, restaurangverksamhet, teaterklubbar, bibliotek, spelkvällar och annat roligt!
För att läsa mer om respektive nationer kan du följa länkarna nedan.

www.gotlandsnation.se

www.ghnation.se

www.goteborgsnation.se

www.kalmarnation.se

www.norrlandsnation.se

www.smalands.nu

www.stockholmsnation.se

www.snerikes.se

www.uplandsnation.se

www.varmlandsnation.se

www.vastgotanation.se

www.v-dala.se

www.ostgotanation.se

Är det allt?
Detta är bara en del av vilka sportaktiviteter som finns tillgängliga i vår stad! Även om det utövas mycket sport på hög nivå så ska idrott vara tillgänglig för alla! Därför anordnar många nationer och föreningar egna ligor i till exempel fotboll och innebandy.
Vi har ett eget fotbollslag inom Dynamicus och spelar i en korpenliga mot andra föreningar och andra som vill röra lite extra på sig.
Mer kan du hitta genom att klicka på PAndan över eller höra av dig till vår idrottssamordnare.

© Copyright 2019 Dynamicus Personalvetarförening | Sociologiska Institutionen, Uppsala universitet | info@dynamicus.se

  • b-facebook
  • LinkedIn - Black Circle
  • Instagram - Black Circle